Het lijf is het vertrekpunt. Vaak zijn we gewend om alleen naar ons hoofd te luisteren, terwijl je lijf je zoveel meer is dan je hoofd. Gedachten zitten in je hoofd, stress en emoties zitten vooral in je lijf. In de loop van je leven bouw je door alles wat je meemaakt overlevingsmechanismen op in je lijf. Dit zijn manieren van het lijf om zich te beschermen.  Iedereen heeft zijn eigen manieren hiervoor. Dit hangt af van wie je bent, wat je nodig hebt en wat je krijgt in het leven. Iedereen heeft behoefte aan: veiligheid, voeding, vertrouwen, vrijheid en vitaliteit. Wanneer deze basisbehoeften niet vervuld worden, bouw je spanning op in je lijf.  

De een gaat op zijn tenen lopen, de ander draagt de wereld op zijn schouders,  zit alleen nog in zijn hoofd of is gewend zijn hart te sluiten. Bij de meesten van ons gebeurt dit ongemerkt en zo kom je in de loop van het leven vaster te zitten in je patronen. Vaak ontstaat er op bepaalde momenten in ons leven de behoefte losser te komen van deze patronen. Bijvoorbeeld doordat ze je lichamelijke en/of psychische klachten geven, je in je leven een andere richting op wilt gaan, steeds tegen het zelfde aanloopt of door ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Lichaamsgerichte therapie is een effectieve manier om je bewust te worden van je patronen, en deze vervolgens te veranderen.

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.
Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….
De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

-Rumi-

Mijn Werkwijze

Het onderzoeken van je patronen doe ik door middel van gesprekken en lijfelijke oefeningen met oog voor de adem en gestalt. Hierbij geef ik veel aandacht aan veiligheid en mild zijn voor jezelf. Vaak komt er meer acceptatie voor wat er is. In de ruimte die zo in het onderzoek ontstaat, kan je stapje voor stapje nieuwe dingen ontdekken en ervaren. Die je vervolgens meer en meer in je dagelijks leven kunt brengen.


Mijn ervaring en overtuiging is dat zelfs bij grote emoties het rust geeft wanneer je hierbij aanwezig kan blijven. Wanneer deze gevoelens niet weg hoeven, maar er gewoon mogen zijn. Wat hebben ze je te vertellen? Vaak willen deze gevoelens vooral gezien en gevoeld worden en verzachten ze vanzelf wanneer ze aandacht krijgen. Het gaat weer stromen. Door te luisteren naar de diepe wijsheid van je lijf, kom je weer in contact met wie je werkelijk bent.

Interesse?

Klik hier voor meer praktische informatie. Wees welkom wanneer je vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een kennismaking / intake of sessie: 

annemarie.geraets@gmail.com of Contact